Kebnekaises udda vandringar och toppbestigningar

Vandring lockar allt fler. Men alla vill inte gå fint på led eller följa GPSen. Många är de som genom åren har spexat till sin tur för att göra den tuffare, personligare, mer stilfull — eller bara lite knäppare. Det handlar om att vara unik och lämna ett minne efter sin tur. Det handlar om att locka till sig skriverier från medierna så att man får läsa artikeln med sitt namn och dregla över bilden en stund.

I Sverige är det framför allt Kebnekaise som lockar fram otraditionella äventyr. Vår högsta topp har tidigare år fått besök i rullstol, på kryckor och till och med på styltor.

I augusti 2019 tog sig Daniel Jansson och Oliver Kihlberg 180 mil på en tandemcykel från Malmö till Kiruna. På plats i Kiruna beslutade de sedan sig för att trampa vidare till Kebnekaise och ta med tandemcykeln på en oförglömlig topptur.

Under samma månad tog sig Niclas, Niklas, Martin och Andreas från Borås upp till Kebnekaises topp med inlines på fötterna. En märklig och nästan omöjligt svår och onödig uppgift kanske. Men ja, de gjorde det och här sitter jag och skriver om det – så något åstadkom de ändå.

Dessa märkliga vandringar inspirerade sedan Västeråsbon Thomas att återvända till Kebnekaise och denna gång bestiga toppen baklänges. Det tog drygt 16 timmar för att avklara baklängesturen och idag är han nerskriven i historieböckerna för denna bedrift.

Jag ville visa att det är fullt möjligt att klara det mesta, bara man har en väldigt hög mental styrka. Idén fick jag genom ett vilt spånande över hur jag kunde göra något ingen hade gjort i kombination med att det skulle vara fysiskt och mentalt tufft.

Thomas

Säga vad man vill om dessa människor som jagar uppmärksamhetsväckande turer, men de vet i alla fall hur man får sitt namn omskrivet i medierna. Det kan ju vara en bedrift i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *