Bäst Fjällräven Kånken Ryggsäck 2019

Den första klassiska Kånken-ryggsäcken från Fjällräven började säljas år 1978. Den togs fram för som en produkt som skulle vara snällare mot barns ryggar. Fjällräven kunde dock aldrig föreställt sig vilken succé som Kånken skulle komma att bli. Idag, över 40 år senare så är Kånken fortfarande en ikon och den mest klassiska ryggsäcken av dem alla i Sverige.

Visste du att Kånken faktiskt inte bara är Sveriges mest sålda ryggsäck, utan också den mest sålda ryggsäcken i världen, alla kategorier? Ja, ryggsäcken är omåttligt populär inte bara här hemma, utan även runt om i världen. Alla vill tydligen kånka runt med en Kånken!

Hemligheten bakom Kånken är materialet som den är tillverkad i. Ett extremt slitstarkt syntetfiber som heter Vinylon F. Materialet står bakom Kånkens legendariska hållbarhet. Vem har inte en gammal Kånken kvar från sin barndom där hemma, fortfarande intakt och duglig? Hemligheten är alltså de unika egenskaperna hos Vinylon-fibrerna. När de blir fuktiga så sväller de och gör väven ännu tätare. Detta gör att materialet står sig extremt bra mot normalt slitsamma regnskurar. Materialet behöver heller inte vaxas eller impregneras.

Olika Kånken är bäst på olika saker

Från den första klassiska Kånken modellen som vi alla känner igen så finns det idag en uppsjö av modeller för olika förutsättningar och ändamål. Det är inte längre endast en ryggsäck för att dag efter dag säkert transportera skolböckerna till och från skolan. Ryggsäcken används för vandring, promenader, resor – ja allt möjligt.

Det viktiga när du ska välja den bästa Kånken modellen för dig är att du matchar modellen mot just dina förutsättningar. Så välj från vår topplista nedan, den första modellen som matchar ditt behov.

Topplista (Bäst-i-test) Fjällräven Kånken 2019

1. Kånken Classic

Originalmodellen, eller classic som den ofta kallas, rymmer 16 liter och har tunna axelremmar som går att justera. Med nära 40 olika färger att välja, finns det en färg för alla smaker.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Classic Egenspaker

Volym 16 L
Vikt 300 g
Mått 27 x 38 x 13 cm
Material 100% Vinylon F,  100% polypropylene

Materialet i Kånken Classic är legendariskt. Det är slitstarkt och lätt Vinylon F-tyg som står emot både våta och smutsiga förhållanden bättre än något annat. Kånken är vidare känd för sin generösa huvudöppning och huvudfack . Det finns två platta sidofickor och en ficka med dragkedja på framsidan, perfekt för småsaker du vill ha nära till hands.

Den medföljande sittdyna i skumplast  är ett ikoniskt tillbehör som är oumbärligt på skugsturen. Sittdynan förvaras i den invändiga ryggfickan där den skyddar din rygg från ryggsäckens innehåll. Det sitter en namn och adresslapp inuti huvudfacket.

Vi gillar den legendariska designen, den stora öppningen som gör det så enkelt att packa väskan och det enkla, intuitiva bärsystemet. Vi gillar också att logotypen är en reflex som ökar säkerheten för den som bär den. Det finns ingen bättre väska!

2. Re-Kånken

Re-Kånken är en miljövänligare version av Kånken Classic som är gjord av återvunna plastflaskor.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SportShopen – lite dyrare, men enkla byten i butik

 Re-Kånken Egenspaker

Volym 16 L
Vikt 395 g
Mått 27 x 38 x 13 cm
Material 100% polyester

Re-Kånken är unik i sitt slag då den är tillverkad av ett modernt återvunnet material. Materialet är unikt då det är tillverkat av en enda tråd från elva återvunna plastflaskor. Tråden är sedan färgad med SpinDye-teknik som radikalt minskar åtgången av vatten, energi och kemikalier under tillverkning.

Utöver materialskillnaden så är det exakt samma design som Kånken Classic. Ett miljövänligare alternativ helt enkelt. Den enda nackdelen är att materialet inte är helt lika hållbart och slitstarkt (men nästan) och väskan är något tyngre (den väger 90g mer).

Samma fina stora öppning och huvudfack som originalet och samma medföljande sittunderlag som skyddar ryggen. Även bärsystemet känns identiskt och den fina designen likaså.

Vi gillar miljötänket som ligger bakom Re-Kånken och känner att vi dragit ett litet strå till stacken när vi väljer den över Kånken. Den lite tyngre väskan står vi ut med och Re-Kånken har fortfarande inte slitits ut efter de 4 år vi använt den.

3. Kånken Sling

Kånken i extra litet format. Med bara en axelrem är Kånken Sling tänkt att bäras över ena axeln som en handväska.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Sling Egenspaker

Volym 2.5 L
Vikt 190 g
Mått 15 x 20 x 11 cm
Material 100% Vinylon F

Kånken Sling är en axelväska från Kånken. Det är en nerskalad modell som är utvecklad för dig som vill ha en mindre väska. Sling är sydd i den klassiska slitstarka Vinylon-väven. Den har bekväma bärremmar som sitter perfekt över axlarna. Väskan har en praktisk ficka för mobiltelefon och nycklar. En namnlapp sitter inuti.

Vi gillar de extremt sköna remmarna som sitter perfekt över våra axlar. Det gör väskan till en dröm att bära runt på. Vi gillar även att den känns rymlig samtidigt som den är rätt liten.

4. Kånken Mini Cooler

En häftig och riktigt bra kylväska från Fjällräven Kånken.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Mini Cooler Egenspaker

Volym 2.5 L
Vikt 170 g
Mått 20.5 x 26 x 9 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Mini Cooler kylväska håller picknickmaten och skollunchen i gott skick genom hela dagen. Kylväskan har tålig väv med skumstoppning som bevarar innehållets temperatur. Vi gillar att insida lätt kan torkas ur och därför kan hållas fräsch år efter år. Den lilla kylaren ryms ryms perfekt (vägg i vägg)  både i Kånken Classic och  i Kånken Mini.

Vi gillar att kylväskan passar perfekt in i både Kånken Classic och Kånken Mini. Här har Fjällräven bverkligen tänkt till. Ett bra komplement med andra ord. Vi gillar även den gulliga designen och logotypen. Väskan har en charm som är svår att motstå.

5. Kånken No. 2

Kånken modell no 2 har den klassiska designen, men är istället tillverkad i stryktåliga materialet G-1000 HeavyDuty. Den har även handtag och detaljer sydda i läder.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken No. 2 Egenskaper

Volym 16 L
Vikt 550 g
Mått 27 x 13 x 38 cm
Material 100% Vinylon F

Kånken No. 2 har ett stort huvudfack, frontficka och levereras med ett stoppat sittunderlag, precis som originalet. Kånken No. 2 är sydd i kraftig, dubbelvaxad G-1000 HeavyDuty. Den invändiga ryggfickan är sydd i det lättare materialet G-1000 Lite. I ryggfickan finns ett stoppat sittunderlag, även detta i materialet G-1000 HeavyDuty. Du får två öppna fickor på sidan och en dragkedjeförsedd ficka på fronten.

Vi gillar de fina detaljerna i läder och de bekväma axelremmar som är i textil. Vi gillar också att impregneringen kan förstärkas ytterligare med Grönlandsvax om man så vill.

6. Kånken Mini

Klassiska Kånken i mindre format och perfekt för småbarn.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Mini Egenskaper

Volym 7 L
Vikt 220 g
Mått 20 x 29 x 13 cm
Material 100% Vinylon F, 100% polypropylene

Kånken Mini passar perfekt för mindre barn men även för vuxna som vill ha en mindre ryggsäck. Välj Kånken Mini för den som går på förskolan eller den som vill ha en lite mini-matsäck med sig på utflykten.

Axelremmarna är långa nog att väskan kan användas av en fullstor vuxen och reglerbara för att passa både små och stora ryggar. De kan fästas upp med en knapp när väskan används av de minsta för att inte vara i vägen när de är i sitt mest åtstramade läge.

I övrigt delar den nästan alla egenskaper med storebror, Kånken Classic: material, passform, adresslapp och rygg/sittskydd.

Vi gillar att ha en mindre väska till hands och att skicka ut barnen med något vi vet inte kommer tynga ner dem för mycket. Kånken Mini är en smidig och trevlig miniväska som har alla egenskaper av en klassisk Kånken.

7. Kånken Laptop

Kånken Laptop är en Kånkenväska som skyddar din laptop mot stötar med en vadderad ficka. Kånken Laptop har även vadderade axelremmar som avlastar axlarna lite extra.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos SportShopen – lite dyrare, men enkla byten i butik

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Laptop Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 460 g
Mått 28 x 40 x 16 cm
Material 100% Vinylon F, 100% polypropylene

Vi gillar hur skönt det känns att enkelt kunna ta ut laptopen när man är på resande fot, även när ryggsäcken är fullpackad. Kånken Laptop är en perfekt ryggsäck för dig som tar med dig jobbet på resan.

8. Kånken no 2 Laptop

Kånken no 2 Laptop är helt enkelt en kombination av Kånken Laptop och Kånkne no 2. Den har alltså samma design som Kånken Laptop ovan och samma G-1000 HeavyDuty Eco material som Kånken no 2.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken No2 Laptop Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 765 g
Mått 28 x 40 x 16 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Vi gillar den robusta designen och ett material som kanske skyddar laptopen ännu mer än Kånken Laptop. Däremot är modellen tyvärr tyngre (hela 300 g tyngre) och det märks när man drar laptopen långa väger större delen utav dagen.

9. Kånken Laptop Case

Inte att förväxlas med Kånken Laptop, som är en komplett laptopväska. Kånkne Laptop Case är endast den vadderad ficka som skyddar din laptop mot stötar. Laptopfickan är tillverkad av samma material som Kånken no 2, G-1000® HeavyDuty Eco.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Laptop Case Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 200 g
Mått 34 x 24 x 2.5 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Vi gillar att det är en fristående laptopficka som man kan bära antingen under armen eller lägga i sin Kånken väska. Fickan skyddar dessutom riktigt bra.

Välj rätt butik för att köpa din Kånken

Eftersom Kånken kostar en del, då den är gjord av kvalitetsmaterial, så är tyvärr piratkopior ganska vanliga. Som du kanske gissat så håller aldrig kopiorna lika god kvalitet som originalet. Detta eftersom de aldrig använder sig av materialet som är hemligheten bakom Kånkens hållbarhet, Vinylon F. Priset för Fjällrävens produkter ligger också ganska stadigt året runt, även om man ibland kan hitta dem på rea.

Var därför mycket misstänksam om du hittar en Fjällräven produkt och framförallt en Kånken till betydligt billigare pris än vanligt. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är äkta vara, men en bra regel att följa är att alltid köpa från en av de stora återförsäljarna (alla finns med i vår topplista ovan) och aldrig till ett pris som verkar vara för bra för att vara sant.

Friluftsbutiker på nätet, som de som vi listat ovan säljer Kånken. Om du är osäker så använd dig av de länkar vi har å denna sida, alla går till auktoriserade återförsäljare av Fjällräven produkter. Vill du hellre köpa i en fysisk butik, så att du kan testa ryggsäcken på ryggen innan du köper, kan ett besök hos köpcentrumets outdoor-butiker, såsom Naturkompaniet vara en bra idé. Du kan ju alltid först prova i butik och sedan handla på nätet om du vill.

Läs även

Bäst Kånken ryggsäck 2019

Så tar du hand om din Kånken ryggsäck

Fjällräven Kånkens historia

Utrusta din Kånken med tillbehör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *