Frisyrer för alla fester

Äkta löshår

När du ska gå på fest är det alltid ett sådant krångel på vad man ska ha på sig, och hur stylingen av håret ska se ut. Det medför en hel del stress i onödan. Ibland vill man bara kunna gå till frisören eller en stylist som fixar allt åt en. Det är otroligt skönt att bara bli ompysslad och ha alla tankar och idéer fixade. Det enda man själv behöver göra är att dyka upp mer eller mindre.

Men det finns enkla lösningar på detta. Ett sätt är att ha eget löshår, och löshår som håller länge. Ett bra sätt att få kvalitativt löshår som håller en längre tid och ger en bra fyllighet samt glow är att köpa äkta löshår. Genom att köpa äkta löshår vet du som användare att du får bra kvalité och att det har behandlats väl. Du kan dessutom matcha det mycket bättre med din egna hårfärg redan från början.

Med detta enkla knep kan du gå från att känna irritation över vad du ska ha på dig och hur ditt hår ska se ut, eftersom du kan mixa och matcha håret så det passar din stil för kvällen. Ditt nya fylliga hår kommer hjälpa dig se extra fin ut under kvällen och du kommer känna dig trygg i att ditt hår ser bra ut. Visst, man ska inte stressa över hur man ser ut på kvällen för fest, men med detta knep kanske du iallafall slipper lite stress kring hur din frisyr ska se ut när du har verktyget att kunna få mer hår om du så känner för det.

Att ta egna fröer

Odla egna fröer

Det är många som vill ha en liten del av naturen på sin egen bakgård och väljer då att kanske skaffa ett trädgårdsland eller en blomrabatt. För att skapa sin drömträdgård kan man naturligtvis köpa färdiga plantor och plantera, eller köpa fröer och sedan så. Det är bara viktigt att komma ihåg att om man vill så fröer så behöver man börja i tid för att plantorna ska hinna komma upp i tid.

Men om man inte vill gå till affären och köpa fröer, så går det faktiskt att skaffa fram egna.

Om man tycker att det är för mycket jobb och för mycket att tänka på med att samla egna fröer, eller om man vill ha andra sorter än vad man har i sin trädgård, går det naturligtvis jättebra att köpa sina fröer i en affär, eller beställa dem online. Men om man vill, så går det att samla från sin egen trädgård.

Om man har haft de blommor man vill ha i sin trädgård tidigare, så kan man samla in fröerna från de överblommade plantorna. Detta gör man när blomman har blommat över, och frökapseln har mognat. Att frökapseln är mogen ser man på att den blir brun eller svart, och att det börjar uppstå små sprickor eller hål. Någon dag när det är soligt ute och det inte har regnat på ett tag är en bra dag för att skörda sina fröer, frökapseln behöver nämligen vara helt torr. Man skär av hela kapseln och skakar ut fröerna inomhus, tänk på att torra fröer lätt blåser iväg.

Sedan behöver fröerna ligga och torka tills de är helt torra. Man behöver också rensa dem från skräp eller smådjur, som annars kan förstöra. När de är torra kan man förvara dem i ett papperskuvert till nästa år. Det är då viktigt att ingen fukt kommer åt fröerna, så om man vill kan man förvara dem i en tättslutande plastlåda.

Äventyr i Sverige

För dig som vill upptäcka Skandinavien är Sverige ett utmärkt val. Här kan du se allt från den vackra skärgården till kalfjällen i norr. I Kiruna kan du exempelvis åka släde med renarna och få en inblick i den samiska kulturen och förhoppningsvis uppleva ett mäktigt norrsken. Upplev Åres natursköna omgivningar på hästryggen eller vandra längst Kungsleden som sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder.

Hamnar du i de södra delarna av landet får du inte missa att besöka Treewalker som är en höghöjdsbana bland träden. En annan adrenalinkick är paragliding med havsutsikt vid Skånes östkust eller varför inte gå en kitesurfingkurs!

För fler ovanliga upplevelser får du här en introduktion på udda hotell du kan besöka.

Udda hotell

Ishotellet i Jukkasjärvi

På tal om udda hotell är Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna välkänt för sin unika utformning och en upplevelse utöver det vanliga. 2016 stod den nya anläggningen Icehotel 365 klart och de kan numera erbjuda isupplevelser året runt. Temperaturen håller – 5 grader och konstnärer från alla världens hörn har skapat designen i de 20 konst- och deluxsviterna. Du tar dig enkelt dit med flyg till Kiruna eller om du föredrar tåg så blir det en lite längre resa, men då kan du istället passa på att komma ner i varv eller varför inte ta nattåget och vakna utvilad och redo för äventyr.

Ett annat unikt hotell är Hotell Utter Inn som ligger i Västerås. Från håll ser det ut som en liten röd stuga på en flotte, men när du ska gå och lägga dig kommer den stora överraskningen. Sovrummet har panoramafönster i alla fyra väderstreck vilket i sig inte är helt unikt, men det som gör sovrummet speciellt är att det ligger tre meter under vattenytan.

Tälta i Stenshuvud Nationalpark

Det finns en hel del att både uppleva, upptäcka och utforska för den som beger sig till Stenshuvud Nationalpark i skånska Simrishamn. För att kunna ta in naturen och alla sevärdheter är det en god idé att ta med sig tält och lite förnödenheter. Det finns anvisade tältplatser i nationalparkens norra del vid det som kallas den norra entrén och så länge man följer reglerna är man välkommen. Det är dock förbjudet att slå upp sitt tält någon annanstans.

Naturum

Nationalparkens besökscentrum heter Naturum och ligger mitt i parken vid själva huvudentrén. Här finns gott om kunnig personal under bemannande öppettider samt ett fristående toaletthus med vattenutkastare för den som behöver fylla på vattenflaskan. Bänkar och bord finns utanför. Grillplatser hittar man vid både tältplatsen och naturum men tänk på att man måste ha med sig grillkol. Det är förbjudet att plocka pinnar, grenar eller någon form av eldningsmaterial i parken.

Stenshuvud Naturum

Sevärdheter

Stenshuvud bjuder på många höjdpunkter med bland annat vackra stränder, fornborgsmuren, besökscentret med sina utställningar, orkidéängen, sandhedar, lummig ädellövskog och restberget med sin fantastiska utsikt. På 390 hektar samsas ett underbart naturområde med prinkande skog och växtlighet där bland annat avenbok, vitsippor, hedblomster och backtimjan kommer till sin rätt. Vår, sommar och höst är parken som allra vackrast och lämpar sig bäst för tältäventyr.

Stenshuvud Äng

Bäst Fjällräven Kånken Ryggsäck 2019

Den första klassiska Kånken-ryggsäcken från Fjällräven började säljas år 1978. Den togs fram för som en produkt som skulle vara snällare mot barns ryggar. Fjällräven kunde dock aldrig föreställt sig vilken succé som Kånken skulle komma att bli. Idag, över 40 år senare så är Kånken fortfarande en ikon och den mest klassiska ryggsäcken av dem alla i Sverige.

Visste du att Kånken faktiskt inte bara är Sveriges mest sålda ryggsäck, utan också den mest sålda ryggsäcken i världen, alla kategorier? Ja, ryggsäcken är omåttligt populär inte bara här hemma, utan även runt om i världen. Alla vill tydligen kånka runt med en Kånken!

Hemligheten bakom Kånken är materialet som den är tillverkad i. Ett extremt slitstarkt syntetfiber som heter Vinylon F. Materialet står bakom Kånkens legendariska hållbarhet. Vem har inte en gammal Kånken kvar från sin barndom där hemma, fortfarande intakt och duglig? Hemligheten är alltså de unika egenskaperna hos Vinylon-fibrerna. När de blir fuktiga så sväller de och gör väven ännu tätare. Detta gör att materialet står sig extremt bra mot normalt slitsamma regnskurar. Materialet behöver heller inte vaxas eller impregneras.

Olika Kånken är bäst på olika saker

Från den första klassiska Kånken modellen som vi alla känner igen så finns det idag en uppsjö av modeller för olika förutsättningar och ändamål. Det är inte längre endast en ryggsäck för att dag efter dag säkert transportera skolböckerna till och från skolan. Ryggsäcken används för vandring, promenader, resor – ja allt möjligt.

Det viktiga när du ska välja den bästa Kånken modellen för dig är att du matchar modellen mot just dina förutsättningar. Så välj från vår topplista nedan, den första modellen som matchar ditt behov.

Topplista (Bäst-i-test) Fjällräven Kånken 2019

1. Kånken Classic

Originalmodellen, eller classic som den ofta kallas, rymmer 16 liter och har tunna axelremmar som går att justera. Med nära 40 olika färger att välja, finns det en färg för alla smaker.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Classic Egenspaker

Volym 16 L
Vikt 300 g
Mått 27 x 38 x 13 cm
Material 100% Vinylon F,  100% polypropylene

Materialet i Kånken Classic är legendariskt. Det är slitstarkt och lätt Vinylon F-tyg som står emot både våta och smutsiga förhållanden bättre än något annat. Kånken är vidare känd för sin generösa huvudöppning och huvudfack . Det finns två platta sidofickor och en ficka med dragkedja på framsidan, perfekt för småsaker du vill ha nära till hands.

Den medföljande sittdyna i skumplast  är ett ikoniskt tillbehör som är oumbärligt på skugsturen. Sittdynan förvaras i den invändiga ryggfickan där den skyddar din rygg från ryggsäckens innehåll. Det sitter en namn och adresslapp inuti huvudfacket.

Vi gillar den legendariska designen, den stora öppningen som gör det så enkelt att packa väskan och det enkla, intuitiva bärsystemet. Vi gillar också att logotypen är en reflex som ökar säkerheten för den som bär den. Det finns ingen bättre väska!

2. Re-Kånken

Re-Kånken är en miljövänligare version av Kånken Classic som är gjord av återvunna plastflaskor.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SportShopen – lite dyrare, men enkla byten i butik

 Re-Kånken Egenspaker

Volym 16 L
Vikt 395 g
Mått 27 x 38 x 13 cm
Material 100% polyester

Re-Kånken är unik i sitt slag då den är tillverkad av ett modernt återvunnet material. Materialet är unikt då det är tillverkat av en enda tråd från elva återvunna plastflaskor. Tråden är sedan färgad med SpinDye-teknik som radikalt minskar åtgången av vatten, energi och kemikalier under tillverkning.

Utöver materialskillnaden så är det exakt samma design som Kånken Classic. Ett miljövänligare alternativ helt enkelt. Den enda nackdelen är att materialet inte är helt lika hållbart och slitstarkt (men nästan) och väskan är något tyngre (den väger 90g mer).

Samma fina stora öppning och huvudfack som originalet och samma medföljande sittunderlag som skyddar ryggen. Även bärsystemet känns identiskt och den fina designen likaså.

Vi gillar miljötänket som ligger bakom Re-Kånken och känner att vi dragit ett litet strå till stacken när vi väljer den över Kånken. Den lite tyngre väskan står vi ut med och Re-Kånken har fortfarande inte slitits ut efter de 4 år vi använt den.

3. Kånken Sling

Kånken i extra litet format. Med bara en axelrem är Kånken Sling tänkt att bäras över ena axeln som en handväska.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Sling Egenspaker

Volym 2.5 L
Vikt 190 g
Mått 15 x 20 x 11 cm
Material 100% Vinylon F

Kånken Sling är en axelväska från Kånken. Det är en nerskalad modell som är utvecklad för dig som vill ha en mindre väska. Sling är sydd i den klassiska slitstarka Vinylon-väven. Den har bekväma bärremmar som sitter perfekt över axlarna. Väskan har en praktisk ficka för mobiltelefon och nycklar. En namnlapp sitter inuti.

Vi gillar de extremt sköna remmarna som sitter perfekt över våra axlar. Det gör väskan till en dröm att bära runt på. Vi gillar även att den känns rymlig samtidigt som den är rätt liten.

4. Kånken Mini Cooler

En häftig och riktigt bra kylväska från Fjällräven Kånken.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Mini Cooler Egenspaker

Volym 2.5 L
Vikt 170 g
Mått 20.5 x 26 x 9 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Mini Cooler kylväska håller picknickmaten och skollunchen i gott skick genom hela dagen. Kylväskan har tålig väv med skumstoppning som bevarar innehållets temperatur. Vi gillar att insida lätt kan torkas ur och därför kan hållas fräsch år efter år. Den lilla kylaren ryms ryms perfekt (vägg i vägg)  både i Kånken Classic och  i Kånken Mini.

Vi gillar att kylväskan passar perfekt in i både Kånken Classic och Kånken Mini. Här har Fjällräven bverkligen tänkt till. Ett bra komplement med andra ord. Vi gillar även den gulliga designen och logotypen. Väskan har en charm som är svår att motstå.

5. Kånken No. 2

Kånken modell no 2 har den klassiska designen, men är istället tillverkad i stryktåliga materialet G-1000 HeavyDuty. Den har även handtag och detaljer sydda i läder.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken No. 2 Egenskaper

Volym 16 L
Vikt 550 g
Mått 27 x 13 x 38 cm
Material 100% Vinylon F

Kånken No. 2 har ett stort huvudfack, frontficka och levereras med ett stoppat sittunderlag, precis som originalet. Kånken No. 2 är sydd i kraftig, dubbelvaxad G-1000 HeavyDuty. Den invändiga ryggfickan är sydd i det lättare materialet G-1000 Lite. I ryggfickan finns ett stoppat sittunderlag, även detta i materialet G-1000 HeavyDuty. Du får två öppna fickor på sidan och en dragkedjeförsedd ficka på fronten.

Vi gillar de fina detaljerna i läder och de bekväma axelremmar som är i textil. Vi gillar också att impregneringen kan förstärkas ytterligare med Grönlandsvax om man så vill.

6. Kånken Mini

Klassiska Kånken i mindre format och perfekt för småbarn.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Mini Egenskaper

Volym 7 L
Vikt 220 g
Mått 20 x 29 x 13 cm
Material 100% Vinylon F, 100% polypropylene

Kånken Mini passar perfekt för mindre barn men även för vuxna som vill ha en mindre ryggsäck. Välj Kånken Mini för den som går på förskolan eller den som vill ha en lite mini-matsäck med sig på utflykten.

Axelremmarna är långa nog att väskan kan användas av en fullstor vuxen och reglerbara för att passa både små och stora ryggar. De kan fästas upp med en knapp när väskan används av de minsta för att inte vara i vägen när de är i sitt mest åtstramade läge.

I övrigt delar den nästan alla egenskaper med storebror, Kånken Classic: material, passform, adresslapp och rygg/sittskydd.

Vi gillar att ha en mindre väska till hands och att skicka ut barnen med något vi vet inte kommer tynga ner dem för mycket. Kånken Mini är en smidig och trevlig miniväska som har alla egenskaper av en klassisk Kånken.

7. Kånken Laptop

Kånken Laptop är en Kånkenväska som skyddar din laptop mot stötar med en vadderad ficka. Kånken Laptop har även vadderade axelremmar som avlastar axlarna lite extra.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Köp hos SkiStart – lite dyrare, men 90 dagar öppet köp

Köp hos SportShopen – lite dyrare, men enkla byten i butik

Köp hos Climbing247 -lite dyrare, men vår favoritbutik (kundtjänst/leveranser/utbud)

Kånken Laptop Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 460 g
Mått 28 x 40 x 16 cm
Material 100% Vinylon F, 100% polypropylene

Vi gillar hur skönt det känns att enkelt kunna ta ut laptopen när man är på resande fot, även när ryggsäcken är fullpackad. Kånken Laptop är en perfekt ryggsäck för dig som tar med dig jobbet på resan.

8. Kånken no 2 Laptop

Kånken no 2 Laptop är helt enkelt en kombination av Kånken Laptop och Kånkne no 2. Den har alltså samma design som Kånken Laptop ovan och samma G-1000 HeavyDuty Eco material som Kånken no 2.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken No2 Laptop Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 765 g
Mått 28 x 40 x 16 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Vi gillar den robusta designen och ett material som kanske skyddar laptopen ännu mer än Kånken Laptop. Däremot är modellen tyvärr tyngre (hela 300 g tyngre) och det märks när man drar laptopen långa väger större delen utav dagen.

9. Kånken Laptop Case

Inte att förväxlas med Kånken Laptop, som är en komplett laptopväska. Kånkne Laptop Case är endast den vadderad ficka som skyddar din laptop mot stötar. Laptopfickan är tillverkad av samma material som Kånken no 2, G-1000® HeavyDuty Eco.

Köp hos Outnorth – bäst pirs/erbjudande

Kånken Laptop Case Egenskaper (15″)

Volym 18 L
Vikt 200 g
Mått 34 x 24 x 2.5 cm
Material 65% polyester, 35% bomull

Vi gillar att det är en fristående laptopficka som man kan bära antingen under armen eller lägga i sin Kånken väska. Fickan skyddar dessutom riktigt bra.

Välj rätt butik för att köpa din Kånken

Eftersom Kånken kostar en del, då den är gjord av kvalitetsmaterial, så är tyvärr piratkopior ganska vanliga. Som du kanske gissat så håller aldrig kopiorna lika god kvalitet som originalet. Detta eftersom de aldrig använder sig av materialet som är hemligheten bakom Kånkens hållbarhet, Vinylon F. Priset för Fjällrävens produkter ligger också ganska stadigt året runt, även om man ibland kan hitta dem på rea.

Var därför mycket misstänksam om du hittar en Fjällräven produkt och framförallt en Kånken till betydligt billigare pris än vanligt. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är äkta vara, men en bra regel att följa är att alltid köpa från en av de stora återförsäljarna (alla finns med i vår topplista ovan) och aldrig till ett pris som verkar vara för bra för att vara sant.

Friluftsbutiker på nätet, som de som vi listat ovan säljer Kånken. Om du är osäker så använd dig av de länkar vi har å denna sida, alla går till auktoriserade återförsäljare av Fjällräven produkter. Vill du hellre köpa i en fysisk butik, så att du kan testa ryggsäcken på ryggen innan du köper, kan ett besök hos köpcentrumets outdoor-butiker, såsom Naturkompaniet vara en bra idé. Du kan ju alltid först prova i butik och sedan handla på nätet om du vill.

Läs även

Bäst Kånken ryggsäck 2019

Så tar du hand om din Kånken ryggsäck

Fjällräven Kånkens historia

Utrusta din Kånken med tillbehör

Bäst Ballongflyg Upplevelse, Recension 2019

Så du vill boka den mest magiska ballongfärden, för du planerar att bara göra den en gång? Du kanske vill ge bort den mest oförglömliga presenten du kan tänka dig. Något som resenären kommer minnas i all sin framtid? Men vilket upplevelsebolag ska du välja, eller finns det kanske någon sorts ballongmästare man kan kontakta direkt?

Alla dessa frågor ställde jag mig när jag ville ge bort en ballongfärd för 2 i present till min sambo. I min efterforskning så lärde jag mig mycket och jag sammanställer mina erfarenheter här.

Bäst ballongflyg 2019

Mitt mål är att boka en ballongflygning per år. När jag bokar så tar jag alltid reda på vilken ballongfärd som är absolut bäst i sin klass. Tanken är att sammanställa resultaten av denna forskning här och hålla den uppdaterad varje år så att du enkelt kan välja. Här är mina rekommendationer för en oförglömlig upplevelse 2019.

Rolines topplista bäst ballongflyg 2019

  1. Greatdays (ICA Upplevelser) Ballongflygning för två. Denna ballongflygning för två är lite dyrare än andra paket. Men i vår erfarenhet så har de de absolut mest skickliga piloterna och bokarna. Detta innebär att de ser till att upplevelsen blir så bra som möjligt för dig både under själva färden och redan i planeringsfasen. Med denna ballongfärd så kan du lita på att upplevelseföretaget fixar alla punkter som jag går igenom i min lista på vad som är viktigt under en ballongfärd nedan. Finns på massor av orter runtom i landet. Rekommenderas skarpt!
  2. Upplevelse.com Lufballong Deluxe. Lyxigt paket som skämmer bort dig med ett glas bubbel. De har även duktiga piloter, men i min erfarenhet snäppet sämre totalupplevelse än vinnaren ovan. Lite billigare och fortfarande bra.
  3. Happy-Day Flyg Luftballong. Lite billigare men fortfarande bra ballongresa. Tyvärr begränsad endast till stockholm. Bra om du ska flyga i Stockholm.

Varför ballongfärd?

Total tystnad

Några hundra meter ovanför marken kan du iaktta allt i en total tystnad som inte bryts av något annat än ljudet från ballongens brännare och häpna utrop över de storslagna vyerna. Ta tillfället i akt och andas in djupa andetag och njut av en tystnad som i dagens samhälle blir mer och mer av en lyxvara.

En maffig upplevelse

Det finns luftballonger i många olika storlekar och modeller. Detta var något som ingen berättade för mig första gången jag skulle boka flygballong. En större ballong ger en häftigare upplevelse helt enkelt. För att göra din upplevelse så oförglömlig som möjligt så rekommenderar jag att man bokar de största ballongerna på marknaden. Hos Great Days som jag rekommenderar ovan så finns några av Sveriges absolut största ballonger.

En personlig upplevelse

Är det viktigt för dig att få en intim upplevelse med den du reser ballong med så kan du även välja en mindre ballong. Du kan då flyga en tur bara ni två, tillsammans med piloten. För häftigast upplevelse rekommenderar jag verkligen en stor ballong, men för en romantisk och intim färd så kommer du i slutändan njuta mer i en mindre ballong.

Ballongfärd som present

En ballongfärd är en utmärkt och spännande present att ge bort. Det var så jag själv kom i kontakt med ballong för första gången då jag gav bort en resa till min sambo. Många väljer att alltså att ge bort en ballongflygning i gåva. Dels är ballongfärd en upplevelse som man minns för resten av livet, och dels är det en flygupplevelse som de allra flesta kan följa med på. Det är dessutom uppskattat för att det ofta är en ganska oväntad gåva och en sådan som många aldrig upplevt tidigare. Det blir alltså en wow-känsla när man får den.

Som gåva passar ballongflyg bra till bröllop, födelsedag och även till romantiska presenter som alla hjärtans dag och kanske även frieri.

Ballongflygning i Sverige

Det går att hitta ballongflygningar över hela landet. Fundera på vad exakt du vill uppleva. Vill du samtidigt se någon del av vårt land som du sett fram emot att besöka, eller vill du kanske hellre uppleva ditt lokala område uppifrån? Både landet och staden bjuder på en fantastisk upplevelse från luften. Oavsett vad du väljer så kan du idag välja och vraka i ballongfärder runt om i hela Sverige.

Arrangören Greatdays som vi rekommenderar för 2019 har bland annat flygningar i följande orter:  Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Högsäter, Enköping, Eskilstuna, Katrineholm, Lidköping, Lund, Mariestad, Malmköping, Sjöbo, Skara, Skövde, Nyköping, Trollhättan, Uddevalla, Vara, Varberg och Vårgårda.

Luftballongens historia

Luftballongen har en intressant och rik historia. Den första bemannade färden skedde den 21 november 1783 i Frankrike. Ballongen som användes för färden var  byggd av bröderna Montgolfier. Enbart 10 dagar efter den första turen i en varmluftsballong flög Jacque Charles den första gasballongen. Tekniken har sedan dess utvecklats, men det är just dessa två typer, gas och varmluft som flygs idag.

Vad ska man tänka på vid köp av ballongfärd?

Tajming är allt

Att flyga ballong kräver bra väder. En perfekt dag kräver alltså perfekt väder.  Det viktigaste är att det är en vindstilla dag och blå himmel. Ett par mindre moln stör inte utan kan bidra till en härlig upplevelse, men inte för många. Kontrollera med SMHIs vindrapport angående rådande och planerad vind både innan du bokar och efter.

Boka gärna en flygning tidigt på morgonen, så att du kan se det fantastiska skådespelet när solen går upp över horizonten.

Välj en skicklig pilot

En skicklig pilot gör inte bara färden säkrare och tryggare utan bidrar även till att den kan bli bra mycket roligare. Detta upptäckte jag först på min andra ballongresa när jag insåg att den andra piloten var  mycket mindre skicklig. En skicklig ballongpilot kan ta ut svängarna mer och göra färden mer upplevelserik och äventyrlig.

Landingsplatsen

En fantastisk vacker landningsplats kan göra mer än du tror. Att landa i ett blommande rapsfält med utsikt på havet är något oförglömligt i sig självt. Även tajming av landningen är viktig. Att få landa tillsammans med ett tiotal andra ballonger i samma fält kan ge en fantastisk upplevelse – framförallt om man samlas tillsammans efteråt för att utbyta erfarenheter över en middag eller ett glas vin.

Boka hela ballongen eller flyg med andra

Jag rekommenderar själv att man flyger tillsammans med andra. Det är nästan alltid denna typ av flygning du får när du bokar upplevelsen med till exempel Greatdays eller ICA Upplevelser. Jag tycker det är bättre så. Dels blir det roligare att dela upplevelsen och dels blir det betydligt mer ekonomiskt. Du får dessutom ofta flyga i en större ballong.

Om du vill boka en romantisk eller avskild resa bort från andra människor så tycker jag absolut att du ska boka hela ballongen för dig själv. Jag har inte gjort det själv då jag inte har det behovet, inte ens när jag bokade min romantiska resa med min partner. Men jag har sett andra göra det och man förstår ju charmen. Glöm dock inte att du alltid kommer ha minst en person till med dig oavsett – piloten. Hör dig för när du bokar din förd om det finns möjlighet till att boka hela ballongen.

Upplev Luna Salada & Soluppgång i Salar de Uyini

  • 65 miljarder ton salt uppskattas finnas i saltöknen.
  • 25 000 ton salt utvinns från saltöknen varje år.

Luna Salada bjuder på fantastiska vyer och en spektakulär soluppgång. En av de mest positiva överraskningarna under vår resa dit var hotellet Luna Salada som till största delen består av råvaran det inte råder någon brist på i regionen: salt. Det var en enastående och skarpt annorlunda upplevelse att bo på hotellet som var gjort av salt.

Soluppgång i Salar de Uyini

Res hit för soluppgången. Den dagliga uppvisningen som kan beskådas i den bolivianska saltöknen är oförglömlig. Det finns soluppgångar man minns för resten av sitt liv, och soluppgången i Luna Salada är definitivt en av dem.

Vi såg ett par soluppgångar under vår resa, men vår absoluta favorit var i Salar de Uyuni. I takt med att solen bit för bit lös upp hela den vidsträckta saltslätten  så suddades månen suddades sakta ut i horisonten. Horisonten i sig tycktes ibland tycks breda ut sig i det oändliga. Den först azurblåa himlen lämnade sedan plats åt röda, gula och rosa nyanser av obeskrivlig skönhet (även om jag här försöker beskriva den så gott jag kan). Färgerna blandades ut på himlen i skimrande mönster och reflekterades sedan i det tunna vattenlagret som täcker saltöknen under större delen av året. Vattnet skapade på så sätt en nästan overklig spegel där det var svårt att avgöra var himlen slutade och jorden tog vid.

När solen fortsatte att stiga så tog landskapet runt omkring sakta sin dagliga form. De vita saltvidderna trädde fram, liksom kaktusarna som nyss bara var obestämbara skuggor. Från utsiktspunkten såg vi även gejsrar som bara bidrog till den overkliga upplevelsen.

Jag försökte använda så många adjektiv jag bara kunde för att beskriva denna oförglömliga upplevelse. Men det finns egentligen bara ett sätt som jag kan rekommendera, det är att resa dit – till Luna Salar i Uyuni, Bolivia.

Frystorkad vegansk mat till turen? De bästa veganska listade

Det är inte alltid lätt att vara vegan och undvika alla animaliska produkter. Det blir ännu svårare när man ska försöka hitta vegansk frystorkad mat på marknaden. Men idag finns det äntligen ett antal alternativ på marknaden. Vi har därför sammanslagit vår egna veganska bäst-i-test av frystorkad mad till vandringen, campingen eller turen.

Bäst-i-test frystorkad vegansk mat

1 REAL® Turmat

Köp REAL vegansk frystorkad mat till lägst pris hos OutnorthOutdoorexperten och XXL.

Norska REAL Turmat är några av våra absoluta favoriter. 2019 förstärkte de sitt populära utbud av frystorkad mat med tre nya veganska rätter. Nyheterna är rödcurry-gryta, squash och majsgryta och pasta bolognese. Alla fyra är doga, mättande och smakrika. Rätterna är som de andra från REAL både bra konsistens och välkryddade. De lyckas även med den nästan omöjliga veganska bedriften att vara riktigt näringsrika. REAL veganska rätter kostar 89 kronor per portion.

2. Blå Band

Köp Blå Band vegansk frystorkad mat hos Outnorth.

På en självklar andraplats kommer Blå Band. Många av deras rätter är 100% vegan och smakar mycket gott. Våra veganska favoriter från Blå Band är Couscous With Chili Spiced Vegetables och Pasta With Tomato & Garlic.

Där de tappar lite mot REAL är vid näringsvärdena. Rätterna är inte riktigt lika näringsrika som norska REAL, men de smakar fantastiskt och är dessutom något billigare.

3. Frilufsmat

Köp Friluftsmat Svensk Grönsaksmix hos Outnorth.

Friluftsmat är enkla och näringsrika svenska frystorkade rätter. Friluftsmats rätter är inte frystorkade utan lufttorkade, detta för att det kräver mindre energi vid tillverkningen samt att smak och konsistens bevaras naturligt i produkten. Friluftsmats produkter är alla nyckelhålsmärkta.

De flesta av Friluftsmats produkter är inte veganska, men vi hittade den utmärkta grönsaksmixen ovan mest av en slump. Rätten är jättegod och innehåller 5 sorters lufttorkade grönsaker; morot, potatis, gul lök, rödbeta och palsternacka. Grönsakerna är skurna i tunna bitar för snabb tillagning. Perfekt som grund för rätter som soppa eller pasta.

4. Adventure Food

Köp Adventure Foods frystorkaderätter bäst här, hos frystorkadmat.se

Adventure Food tillverkar också goda och näringsrika frystorkade rätter. Vissa av dem är veganska (även om de är märkta ”vegetarian”). Problemet vi har med dem är inte smaken eller näringsinnehållet, men snarare att de använder sig av palmolja. Tillverkning av palmolja medför sina egna problem som var och en får avgöra hur det påverkar dem eller inte. Vi låter det vara osagt. Rätterna smakar gott och har spännande kombinationer i övrigt.