Att ta egna fröer

Det är många som vill ha en liten del av naturen på sin egen bakgård och väljer då att kanske skaffa ett trädgårdsland eller en blomrabatt. För att skapa sin drömträdgård kan man naturligtvis köpa färdiga plantor och plantera, eller köpa fröer och sedan så. Det är bara viktigt att komma ihåg att om man vill så fröer så behöver man börja i tid för att plantorna ska hinna komma upp i tid.

Men om man inte vill gå till affären och köpa fröer, så går det faktiskt att skaffa fram egna.

Om man tycker att det är för mycket jobb och för mycket att tänka på med att samla egna fröer, eller om man vill ha andra sorter än vad man har i sin trädgård, går det naturligtvis jättebra att köpa sina fröer i en affär, eller beställa dem online. Men om man vill, så går det att samla från sin egen trädgård.

Om man har haft de blommor man vill ha i sin trädgård tidigare, så kan man samla in fröerna från de överblommade plantorna. Detta gör man när blomman har blommat över, och frökapseln har mognat. Att frökapseln är mogen ser man på att den blir brun eller svart, och att det börjar uppstå små sprickor eller hål. Någon dag när det är soligt ute och det inte har regnat på ett tag är en bra dag för att skörda sina fröer, frökapseln behöver nämligen vara helt torr. Man skär av hela kapseln och skakar ut fröerna inomhus, tänk på att torra fröer lätt blåser iväg.

Sedan behöver fröerna ligga och torka tills de är helt torra. Man behöver också rensa dem från skräp eller smådjur, som annars kan förstöra. När de är torra kan man förvara dem i ett papperskuvert till nästa år. Det är då viktigt att ingen fukt kommer åt fröerna, så om man vill kan man förvara dem i en tättslutande plastlåda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *